Zgodovina

Zgodovina AMTK Ljubljana in največji uspehi

AMTK Ljubljana je najuspešnejši slovenski speedway klub v zadnjih dveh desetletjih. Od osamosvojitve so naši vozniki v 28 letih osvojili kar 26 naslovov državnega prvaka med posamezniki in 24 naslovov državnega prvaka med ekipami. Pohvalimo se lahko tudi z odmevnimi mednarodnimi dosežki in številnimi kolajnami s svetovnih in evropskih prvenstev.

Začetki speedwaya v Ljubljani

Svetovno prvenstvo v spidveju leta 1965.Priprave na svetovno prvenstvo v spidveju leta 1965 v Ljubljani.Vir: http://euscreen.eu/, Vse pravice pripadajo RTV Slovenija in avtorjem prispevka!

Posted by Stare fotografije in razglednice Ljubljane on 7. december 2015

Zgodovina speedwaya in podobnih motošportnih dirk v Ljubljani sega v obdobje pred drugo svetovno vojno, ko se je temu športu reklo še ‘dirt track’ po specifični tehniki drsenja skozi zavoje. Po drugi svetovni vojni je speedway v Jugoslaviji doživel velik razmah, temu pa je sledila tudi Ljubljana. Prelomno je bilo leto 1963, ko je bil v Zgornji Šiški v športnem parku Ilirija zgrajen nov štadion za speedway, ki stoji še danes in je gostil že več kot 180 domačih in mednarodnih speedway dirk. Na prvi naslov državnega prvaka med posamezniki smo čakali do leta 1989, od tedaj naprej pa je Ljubljana postala in ostala vodilna sila slovenskega speedwaya, saj je z redkimi izjemami pobrala vse naslove državnega prvaka.

Najboljši med najboljšimi

Omenimo nekaj najuspešnejših ljubljanskih voznikov. Preporod ljubljanskega speedwaya je v 80. letih prejšnjega stoletja začel Franc Žagar, ki je leta 1985 postal republiški prvak. Štiri leta kasneje mu je s podobnim dosežkom sledil Martin Peterca, istega leta pa je prvi državni naslov v posamični konkurenci dosegel Gregor Pintar. Prav Pintar je začel ljubljansko vladavino v državnem prvenstvu, saj je prvemu naslovu v naslednjih treh letih dodal še tri, skupno pa jih je dosegel kar šest. Leta 1993 je za Ljubljano naslov osvojil Krešo Omerzel, leta 1997 pa se je začelo obdobje Mateja Ferjana, Lavričan se je namreč petkrat zapored okronal z nazivom najboljšega v državi. Leta 2002 je štafetno palico pri osvajanju državnih naslovov od njega prevzel Matej Žagar, ki je leta 2014 še trinajstič zapored pokazal svojo premoč med slovenskimi vozniki.

Tudi v ekipni konkurenci Ljubljana v zadnjih dveh desetletjih ne pozna prave konkurence. Začelo se je že leta 1990 in 1991, ko so si naši vozniki priborili tako republiški kot državni naslov, od leta 1992 pa so le trikrat naslov prepustili drugim slovenskim klubom. Ekipne naslove so osvajali Gregor Pintar, Martin Peterca, Krešo Omerzel, Igor Hauptman, Matej Ferjan, Tomaž Šušteršič, Aleš Dolinar, Jernej Kolenko, Matej Žagar, Primož Legan, Miha Ježek, Aleš Kraljič, Maks Gregorič, Matic Voldrih, Beno Lipnik in Nick Škorja.

Mednarodni uspehi

Naši vozniki že nekaj let zelo uspešno predstavljajo ime našega kluba in Slovenije na mednarodnem nivoju, predvsem na svetovnih in evropskih prvenstvih, kjer beležimo vrhunske dosežke. Dva voznika AMTK Ljubljana sta se ali pa se še preizkušata tudi v najmočnejšem tekmovanju v speedwayu – seriji Grand Prix, ki šteje za svetovno prvenstvo med posamezniki. Matej Ferjan je bil član GP serije v letih 2001 in 2002, leta 2001 je bil 19., leta 2002 pa 22. Še bolje se je odrezal Matej Žagar, ki jev sezoni 2018 še osmič med najboljšimi na svetu. Leta 2007 je bil 14., še uspešnejši je bil v letih 2006, 2013 in 2017, ko je bil 7., leta 2014 pa je postal peti najboljši speedwayist na svetu, kar je nasploh največji dosežek v zgodovini slovenskega speedwaya!

Ferjan in Žagar sta bila uspešna tudi v mladinskem svetovnem prvenstvu. Oba se lahko v konkurenci najboljših voznikov do 21 let pohvalita z bronasto kolajno. Ferjan jo je osvojil leta 1998, Žagar pa leta 2004. Obenem je Žagar leta 2002 po odličju posegel tudi v mladinskem evropskem prvenstvu, le da je bilo to tisto najžlahtnejše, zlato! To pa ni bilo edino evropsko zlato, ki ga je Ljubljani in Sloveniji prinesel Žagar. Leta 2004 in 2008 je namreč postal evropski članski prvak!

Vozniki AMTK Ljubljana so od osamosvojitve tudi zelo pomemben sestavni del slovenske speedway reprezentance, saj so vsi najboljši dosežki Slovenije na ekipnem svetovnem prvenstvu tesno povezani z našimi vozniki. Najprej omenimo tri uvrstitve na finalni turnir ekipnega svetovnega pokala (Speedway World Cup) v letih 2001 do 2003, še posebej pa velja izpostaviti odlično sedmo mesto s finalnega turnirja leta 2009. Za ta največji ekipni uspeh slovenskega speedwaya doslej sta pomemben delež dodala Matej Žagar in Maks Gregorič.

AMTK Ljubljana odlične rezultate dosega tudi v glavnem klubskem tekmovanju v speedwayu v Evropi, pokalu evropskih klubskih prvakov. Dvakrat, leta 2003 in 2004, je tako prišla do bronaste kolajne. Omenimo še dve evropski kolajni, pri katerih so svoj delež dodali ljubljanski vozniki. Žagar je s Krčanom Izakom Šantejem leta 2005 dobil bron z evropskega prvenstva parov, leto kasneje pa sta s pomočjo Jerneja Kolenka v tem tekmovanju prišla še do srebra.

Tudi uspešen organizator

AMTK Ljubljana se je v dolgoletnem obstoju večkrat izkazal tudi z organizacijo dirk in bil zato pohvaljen s strani mednarodnih organizacij. Omenimo nekatere največje dirke. Otvoritvena dirka na štadionu v Zgornji Šiški je bila leta 1963, kjer se je zbralo blizu 10 000 gledalcev. Že dve leti kasneje je Ljubljana dobila prvo sistemsko dirko, na kvalifikacijski dirki svetovnega prvenstva so pred 15.000 gledalci prevladovali Sovjeti, Poljaki in Čehi.

Izjemno odmevna dirka je sledila leta 1979, ko je Ljubljana gostila polfinalno dirko svetovnega prvenstva dvojic. Na štadionu Ilirije so se zbrali velikani svetovnega speedwaya na čelu z legendarnim šestkratnim svetovnim prvakom Novozelandcem Ivanom Maugerjem, ob njem pa še njegov rojak Larry Ross, Poljaka Zenon Plech in Edward Jancarz, Američana Bruce Penhall in Kelly Moran itd.

Iz novejšega obdobja izpostavimo finalno dirko pokala evropskih klubskih prvakov, ki je bila v Ljubljani leta 2004. Klubi so v Ljubljano prišli z izjemno močnimi zasedbami, uživali pa smo lahko v mojstrovinah Leigha Adamsa, Bjarneta Pedersna, Ryana Sullivana, Runeja Holte in ostalih asov speedwaya.

Zadnja odmevna dirka na ljubljanskem speedway ovalu je bila v prejšnjem desetletju. Leta 2012 je bila Ljubljana prizorišče kvalifikacijske dirke za ekipno svetovno prvenstvo, z udeležbo ekip Slovenije, Ukrajine, Italije in ZDA. Zmaga je odšla čez lužo, v zvezdniški ekipi ZDA pa sta bila tudi takrat aktualni svetovni prvak Greg Hancock ter nekdanji svetovni prvak Billy Hamill, ki se je po upokojitvi znova aktiviral prav za to dirko.