Untitled-2

Starodobniki LSMV 1981

Sekcija starodobnikov od leta 2012 dalje uporablja kratico LSMV 1981, saj ta oznaka jasneje opredeluje dejavnost sekcije. LSMV pomeni Ljubitelji Starih Motornih Vozil, kar vključuje tako enosledna kot dvosledna vozila, kot se danes reče. Pa čeprav gre za motor in avto, po naših pojmovanjih. Letnica pa označuje nastanek te sekcije.

Janezu Petaču gre zahvala, da smo dobili sliko ene od prvih izkaznic LSMV sekcije (gospod še hrani original).

Tam davnega leta 1981 je v AMTK Ljubljana pričela z delom sekcija, ki se je imenovala LSMV (takrat so bile izredno moderne vse mogoče okrajšave). Ta sekcija je imela tudi svoj dolgi naziv in sicer Ljubitelji Starih Motornih Vozil. Kar za tiste čase niti ni bilo kaj posebnega, saj večina ni imela dovolj denarja za nove.
Pa vendar, ta skupina zanesenjakov se je ukvarjala predvsem s starimi vozili, izdelanimi vsaj pred letom 1961. In z njimi so v glavnem tekmovali!! Najprej na enostavnejših tekmovanjih, kasneje na vse zahtevnejših, še malce kasneje pa so postali tudi organizatorji teh tekmovanj. In to ne kjerkoli, pač pa na dirkališču Grobnik. Tekmovanje je imelo različna imena, od pokala Umerto Parlottija do končnega imena, pokal Alfonza Breznika - Sapce, ki je bil legenda tega kluba in sekcije LSMV.
V tem času so izdali tudi Informator (enkrat, žal v klubu ni več nobene kopije ali originala) in dve številki Magneta, te še hranimo na klubu in so vam na voljo kot skenirani dokumenti.
Slika je z Ljubelja, na katerem je AMTK Ljubljana skupaj z AMD Tržič obudil legendarne dirke na ta prelaz.
Sekcija starodobnikov je aktivno začela z delovanjem spet leta 2008. Takrat je namreč na pobudo dr. Daniela Starmana nastala naveza Papež - Šapec, ki se je prijavila na rally starodobnih vozil Dunaj _Trst. Šlo je za tako imenovano skupino Race, kjer starodobna vozila vozijo na čas, enako kot na rallyih sodobnih vozil. Tega leta sta na tem rallyu osvojila 3. mesto v svoji kategoriji, uspeh pa ponovila leta 2009. Tekmovalno vozilo Ford Escort RS 2000 iz davnega leta 1970 še vedno tekmuje v domačih prvenstvih v rallyu in na gorskih dirkah.
Konec leta 2009 se je sekcija starodobnikov povečala za 6 članov, od katerih so najbolj aktivni Urban A. Demšar, Branko Lukman in Ciril Omahen. Vsi tekmujejo tudi v slovenskem Odprtem pokalu za starodobna vozila (AŠ 2005) v kategoriji Točnost. Upamo, da se bodo tudi ostali člani ojunačili in se začeli prijavljati na tekmovanja v kategoriji točnost, saj ta kategorija ne predstavlja nobene nevarnosti tako za voznike, kot tudi njihove dragocene starodobnike.
TEKMOVALNI USPEHI SEKCIJE STARODOBNIKI 2010

Tekmovali smo v Odprtem pokalnem tekmovanju starodobnikov AŠ 2005 in v vseh kategorijah, v katerih smo tekmovali, osvojili prva mesta. Rezultati so TUKAJ►►►► Slike pa TUKAJ►►►►
GALERIJA SLIK 2010
CDS Cestne dirke starodobnikov
Rally Kategorija Race
VIDEO POSNETKI 2010